Γνωρίστε το Σκουτάρι Μάνης!

Το Σκουτάρι είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία πόλη Βορδόνα και ήταν υπό Σπαρτιατικό έλεγχο. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία βυθίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ ύστερα από έναν δυνατό σεισμό .

Κατά τα βυζαντινά χρόνια  και μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολεως ξαναχτίζεται  από κατοίκους που εκδιώχτηκαν από τους Οθωμανούς  το 1453.

Το 17ο και 18ο αιώνα το Σκουτάρι έγινε ορμητήριο και καταφύγιο  πειρατών.

Λέγεται ότι το όνομα του το πήρε από το λατινικό Scutunm που σημαίνει ασπίδα επειδή προστατεύεται από τον ομώνυμο όρμο   λόγω της θέσης του .

Το σημερινό Σκουτάρι είναι ένα μικρό και ήσυχο ψαροχώρι με 150 περίπου μόνιμους κατοίκους και πολλούς καλοκαιρινούς επισκέπτες .

Η  ήπια τουριστική του ανάπτυξη ,η υπέροχη καθαρή αμμουδερή παραλία του ,τα γραφικά ταβερνάκια του,  αλλά προπαντός  η  φυσική του ομορφιά   κάνουν το Σκουτάρι μοναδικό .

Πολλοί επισκέπτες έρχονται και ξανάρχονται κάθε χρόνο .

Κάθε εποχή έχει κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό να προσφέρει στον επισκέπτη .

Ο χειμώνας σ’ αυτή τη γωνιά της γης είναι ήπιος αλλά υγρός .

Η βασική ασχολία των κατοίκων είναι εκτός από το ψάρεμα η ελαιοσυλλογή και η πορτοκαλοσυλλογή  .

Το φημισμένο λακωνικό ελαιόλαδο μαζεύεται από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο κάθε χρόνου και έχει ενδιαφέρων για τον επισκέπτη να παρακολουθήσει αυτή την πανάρχαια ιεροτελεστία από το χωράφι έως και την τελική του μορφή στα ντόπια μικρά ελαιοτριβεία της περιοχής .

Να γευτεί το φρέσκο ζεστό ελαιόλαδο με φρυγανισμένο ψωμί ,αλάτι αφρίνα  μαζεμένο από τα βράχια της περιοχής και μυρωδάτη  ρίγανη Ταϋγέτου .

Όσο για τις πορτοκαλιές  μοιάζουν το χειμώνα  με χριστουγεννιάτικα  δέντρα  στολισμένα   και ο χυμός τους  πιστέψτε με  είναι ότι πιο γευστικό έχετε  δοκιμάσει .

 Η Άνοιξη έρχεται νωρίτερα  σ’ αυτά τα μέρη, η γη και η φύση ξυπνάει ,και δημιουργεί  ένα χρωματιστό  χαλί από αγριολούλουδα   που ενώνεται  με το ασημοπράσινο  των ελαιόδενδρων  και το έντονο γυαλιστερό πράσινο των πορτοκαλιών και των λεμονιών.

Είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα  εποχή γεμάτη μυρωδιές  και χρώματα.

Ο καιρός συνήθως  είναι στα καλύτερα του ούτε ζέστη ούτε κρύο  ,ιδανικά για περπάτημα ή τρέξιμο ή ποδηλασία  και για τους πιο τολμηρούς  και μπάνιο στη θάλασσα τις μεσημεριανές ώρες .

Το Καλοκαίρι  νομίζω δεν χρειάζεται  συστάσεις.

Μπάνια  , χαλαρές βραδινές βόλτες , ουζάκι στις παραλιακές ταβερνούλες, μελέτη του έναστρου ουρανού γι αυτούς που ψάχνουν γαλήνη και ηρεμία .  

Γι αυτούς όμως που θέλουν και  κάτι παραπάνω  ο δήμος  Ανατολικής Μάνης διοργανώνει  κάθε καλοκαίρι φεστιβάλ με πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις  και ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού οργανώνει αθλητικές  δραστηριότητες   τις πρώτες 15 μέρες του Αυγούστου στην παραλία του Σκουταρίου με ελεύθερη συμμετοχή.

Το Φθινόπωρο  είναι  η συνέχεια του καλοκαιριού μπορεί να μην  έχει εκδηλώσεις , ο  κόσμος είναι λιγότερος,  ο ήλιος δεν είναι τόσο καυτός  ,αλλά η θάλασσα είναι πιο ήρεμη και το νερό εξαγνίζει την ψυχή και δροσίζει το σώμα. 

Το 1ο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη ο σύλλογος των «όμοιων της Μάνης» διοργανώνει  αγώνα δρόμου  10 χιλιομέτρων Σκουτάρι -Κοτρωνας  .

Όλες τις εποχές του χρόνου το Σκουτάρι είναι προορισμός !