Μια επίσκεψη στο Μυστρά & τη Σπάρτη

Σπάρτη - Σκουτάρι

Μια μέρα των διακοπών σας πρέπει να την αφιερώσετε  στην όμορφη Σπάρτη.

Η Σπάρτη  απέχει από το Σκουτάρι 55 χιλιόμετρα!

Τα σπουδαιότερα σημεία που μπορεί να  περιηγηθεί  ο επισκέπτης είναι  τα ερείπια  της Αρχαίας Σπάρτης που βρίσκονται  πίσω από το δημοτικό στάδιο όπου δεσπόζει το άγαλμα του  βασιλιά Λεωνίδα.

  •  Το μικρό αλλά ενδιαφέρων αρχαιολογικό μουσείο  στο κέντρο της πόλης.
  •  Το θεματικό μουσείο ελιάς και λαδιού του ομίλου Πειραιώς.
  • Αλλά ακόμα και τα 3 Δημοτικά Μουσεία της Σπάρτης.

Μανουσάκειο Μουσείο

Το  Μανουσάκειο  μουσείο αστικού και  λαϊκού  βίου, ένα  νεοκλασικό σπίτι   που παραχωρήθηκε με σκοπό να  μετατραπεί σε μουσείο με εκθέματα την επίπλωση, τον εξοπλισμό και τα ενθύμια  μιας οικογένειας  και δείχνει την οικογενειακή ,κοινωνική και πνευματική ζωή της  αστικής Σπάρτης  από της αρχές του 20ου αιώνα.

Μουσείο Νεότερης Ιστορίας της Σπάρτης

Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών

Το μουσείο φωτογραφικών μηχανών με μια ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά  σπάνια συλλογή  φωτογραφικών μηχανών που βρίσκεται στο Μυστρά.

Επίσης μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρων παρουσιάζει και  η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης που είναι παράρτημα  της εθνικής πινακοθήκης στεγάζεται  σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτήριο σε κεντρικό σημείο και περιλαμβάνει  πίνακες και γλυπτά ελλήνων γνωστών δημιουργών  όπως ο Τσαρούχης, Μυταράς, Λύτρας, Φασιανός και άλλοι.

Η έκθεση προσπαθεί να παρουσιάσει ένα συνοπτικό αλλά περιεκτικό ταξίδι στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης,  με γνώμονα τις καλλιτεχνικές τάσεις και τα σημαντικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν, από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του Ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας.   (2731081822)

Μπορεί τε να πιείτε  έναν καφέ στην μεγάλη κεντρική πλατεία της πόλης και να κάνετε  μια βόλτα στα  μαγαζιά της .

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε και τη βυζαντινή πολιτεία του Μυστρά.

Ο Μυστράς απέχει 5 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και βρίσκεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου που στέκεται προστατευτικός και επιβλητικός  πάνω από την πόλη της Σπάρτης . 

Την πρώτη ευεργετική επίδραση του Μυστρά τη νιώθεις περπατώντας στον αρχαιολογικό χώρο – ιδίως την άνοιξη, με τα αγριολούλουδα και το τιτίβισμα των πουλιών να προσθέτουν τις ευχάριστες νότες τους. Η βυζαντινή πολιτεία αποτελείται από παλάτια, αρχοντικά, οχυρώσεις, εκκλησίες, μονές και κατοικίες. 

Ο αρχαιολογικός χώρος απλώνεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου, σε έναν λόφο με έντονη κλίση και φυσικό οχυρωματικό χαρακτήρα. 

 Η θέα στην εύφορη κοιλάδα είναι πολύ όμορφη από κάθε σημείο της καστροπολιτείας.

Σημαντικές στάσεις  είναι η Μητρόπολη, ο ναός του Αγίου Δημητρίου και το μουσείο Μυστρά.  Αρκετοί ακόμα ναοί σώζονται σε καλή κατάσταση ανάμεσα στα ερείπια κατοικιών και άλλων κτιρίων.

Φτάνοντας στη Μονή Παντάνασσας, διαπιστώνεις πως ο Μυστράς δεν είναι απόλυτα εγκαταλελειμμένος. Η μονή επανακατοικήθηκε το 1885 και σήμερα ζουν σε αυτήν έξι μοναχές. Μην παραλείψεται να επισπευτείτε την Αγία Σοφία και φυσικά τα παλάτια των Παλαιολόγων που δεσπόζουν στο χώρο 

Ενημερωθείτε για τα ωράρια λειτουργίας, ανάλογα με την εποχή, τηλ. 27310-25363.